Three Hares RoundelThree Hares Roundel - The Green Man Tuinverbeelding

Three Hares Roundel

Three Hares Roundel

Three Hares Roundel

Three Hares Roundel

Het oeroude symbool van de drie dansende hazen is in meer dan een opzicht een puzzel. Het ontwerp toont drie hazen in een eindeloze cirkel, met elkaar verbonden door één oor, hoewel het lijkt of ze twee oren hebben.

De oudst bekende afbeelding van het drie hazen symbool bevindt zich in de boeddhistische grot-tempels op Mogao, nabij Dunhuang, China, en is gemaakt tijdens de Sui Tang dynastieën (AD 581-907). Het mysterieuze symbool is sinsdien wijd en zijd verspreid. Het is bijvoorbeeld veel gevonden langs de Zijderoute die Asia verbond met de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Veel andere voorbeelden zijn te vinden in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zuid-Rusland, Iran en Nepal. De vroegste Europese afbeeldingen dateren rond AD1200, terwijl verschillende die gevonden zijn in Cornwall, Engeland dateren van ongeveer AD1300.

Ondanks dat een schriftelijke verklaring van de betekenis van het symbool nooit is ontdekt toont zijn veelvuldige voorstelling op voorwerpen vervaardigd van textiel, leer, metaalwerk en potterie, en zijn prominente plaatsing in heiligdommen en kerken duidelijk aan dat het motief vereerd werd in alle contexten waarin het verschijnt.

Moongazing Hare

Moongazing Hare

De haas zelf is sterk vertegenwoordigd in de wereld van de mythologie en is sinds de oudheid geassocierd met het goddelijke. Zijn snelle lichtvoetigheid en schuwheid, vooral ’s nachts, hebben zijn reputatie als een magisch wezen gevestigd. Zo staat de haas symbool voor de maan en de vrouwelijke cyclus die hierdoor beheerst wordt.

In het begin van de Saksische tijden was de Godin Oestara of Eostre de heerseres over de lente en de dageraad. Haar heilige dier was de haas die ook het symbool van de maan is. Ook is het zo dat de draagtijd van een haas 28 dagen is, net zoals de maandelijkse cyclus van de maan. Het is ook interessant op te merken dat de vrouwelijke maandelijkse cyclus wordt beïnvloed door het hormoon oestrogeen en duurt ook ongeveer 28 dagen.

Na de kerstening van heidense rituelen en overtuigingen is het symbool mogelijk in verband gebracht met hun eigen godin, de Maagd Maria, wat zou kunnen verklaren waarom het drie hazen symbool op grote schaal te vinden is in de West-Europese kerken, (vaak in de nabijheid van een beeldhouwwerk of het imago van de Groene Man).