Oaknail 2Het Paradijs herscheppen

Als poging om de droom van het Paradijs te reproduceren is de decoratieve tuin waarschijnlijk bijna even oud als de landbouw, en versiering in de tuin net zo oud als het concept van de tuin zelf. Zeker is dat het vroegste archeologische record van een tuin, versierd met bloempotten, beeldhouwwerken, en plantvakken voor kruiden en groenten, is die van de Griekse tempel van Hephaistos, voltooid rond 444BC bij de Atheense Agora.

Met hun geavanceerde technologie, uitgebreide architectuur en hoge levensstandaard, hadden de Romeinen tegen de 2de eeuw v.Chr. landbouw, tuinbouw en decoratief tuinieren ontwikkeld tot een nieuw niveau en legden de basis voor tuinideeën die later werden gebruikt tijdens de Renaissance in Europa.

sophia-terracotta-plaqueDe Victorianen

Door de eeuwen heen is er een groot aantal rages en modes geweest, maar het was de golf van interesse tijdens de industriële revolutie toen de Victoriaanse middenklasse de decoratieve stijlen van de grootgrondbezitters begon na te streven die hebben geleid tot de overdaad aan ontwerpen en stijlen die we zien vandaag. In de 19e eeuw produceerden grote werkplaatsen in Italië talloze exemplaren van antieke beelden voor de snelgroeiende markten in Engeland en Frankrijk. Zodra dergelijke stukken op hun plaats waren, begonnen de kopieën zelf te worden gekopieerd, en zo ontwikkelde zich het proces.

Recente jaren

De enorme toename van interesse in tuingeschiedenis en ontwerp in de afgelopen jaren heeft geleid tot een hernieuwde fascinatie voor de kunst van het tuinornament. Decoratieve objecten geven karakter en verdieping aan een tuinplan en spelen een belangrijke rol in het hedendaags tuinontwerp. Tuinornamenten verlevendigen een tuin, ongeacht de grootte ervan. Wanneer kunst in een tuin wordt geplaatst, worden we uitgenodigd om die ervaring te verkennen en ervan te genieten. Abstracte designs, speelse beelden en vormen in perfecte balans brengen ontdekkingen met elk nieuw zicht.

Materialen

Tuinornamenten zijn altijd geproduceerd geweest in een breed scala aan materialen: steen en marmer, hout, metalen, keramiek en composieten. De vroegste ornamenten waren gehouwen uit steen of marmer; composiet steengoed en terracotta kwamen veel later, vanaf het einde van de 18e eeuw.

Compositiesteen is waar we ons hier het meest mee bezighouden. Composiet steen, uitgevonden door de Romeinen, is een natte mix van gemalen steen gecombineerd met verschillende aggregaten – in feite een soort beton. Soms wordt het “cementfondue”, “gegoten steen” of “gietsteen” genoemd. Het is sterk, maar veelzijdig en betaalbaar en het kan worden gegoten in een oneindig aantal vormen en ontwerpen. Met een gegoten steenstuk is het onwaarschijnlijk dat je iets unieks zult krijgen, maar het is hoe het stuk gekleurd of anderszins afgewerkt is wat het zijn unieke eenmalige kwaliteit zal geven. Dankzij de reeks met de hand aangebrachte afwerkingen die we bij The Green Man Tuinverbeelding gebruiken, kunnen we gerust stellen dat geen twee stukken ooit precies hetzelfde zullen zijn.

Sophie01PlaatsingArt Deco Statue 01

De plaats van een ornament is cruciaal in elke tuin. Een bescheiden maar goed geplaatst stuk ziet er altijd beter uit dan een slecht geplaatst object van hoge antieke of artistieke kwaliteit, en elke tuin, hoe klein ook, biedt ruimte voor ontwerp en het vrij gebruik van de fantasie. Voor veel mensen die een kleine ruimte cultiveren, kan het idee om een ornament te gebruiken, intimiderend zijn en al te vaak worden geassocieerd met een aristocratisch verleden dat weinig relevantie lijkt te hebben voor de manier waarop we tuinieren in het egalitaire heden. Ogen worden altijd aangetrokken door een figuur in een ruimte en er zijn duizenden designs om uit te kiezen als blikvanger in je eigen tuin. Het is nooit nodig om de ontwerpen van een klassiek verleden te kopiëren, en de enige beperkingen zijn die van betaalbaarheid en verbeeldingskracht.

Magic & Mystery

Bij The Green Man Tuinverbeelding willen we een ander element in de overvolle markt brengen, een dat een diepere verbinding heeft met onze oudste mythologieën, folkloristische herinneringen en overtuigingen, en ons verbindt met onze roots in plaats van de pretenties van de Victorianen of de kitscherige ornamenten die in de meeste tuincentra worden aangeboden. We willen de magie en het mysterie terugbrengen in het hart van de tuin waar ze horen. In een zorgvuldig doordacht ontwerp is het het mysterie dat je door de poort naar binnen lokt, je door de ruimte laat bewegen en je onderweg vol enthousiasme vult. Dat gevoel van mysterie kan een loutere weergave van planten, paden en ornamenten veranderen in een avontuur.

Gremlin & ButterflyEn laten we niet vergeten om van tijd tot tijd een vleugje speelsheid en humor toe teGremlin large voegen. De wereld van het tuinontwerp neemt, net als in de wereld van antiek, zichzelf uiterst serieus, waarschijnlijk tot het punt waar veel van de ontdekkingsvreugde uit het bedrijfsleven is weggezogen. Het is niet erg om die bepaalde ballon af en toe te prikken met een onbeschofte, maar goed geplaatste trol, waterspuwer of trickster.

Suffolk Star Green Man mediumDe Groene Man

Het enige beeld dat de wens personifieert om Arcadia te herscheppen en de mensheid bewust  te verbinden met zijn wortels in de natuurlijke wereld, is de raadselachtige figuur van de Groene Man. Gezien op duizenden steengravures in honderden middeleeuwse kerken en gebouwen, en op oude locaties over de hele wereld belichaamt de Groene Man het mysterie in het hart van onze afhankelijkheid van de natuurlijke wereld. In onze behoefte om onze erfenis opnieuw op te bouwen en terug te winnen als mede-scheppers van een aards paradijs, hebben we een symbool nodig dat hier al lang voor onze tijd was en dat zal blijven om anderen te inspireren als we weg zijn.

 

 

Oaknail 2Lees meer over de Groene Man